User icon

Alkionsiirto

Alkionsiirto on nopein tapa edistää karjasi jalostusta ja eläinterveyden kannalta turvallisin tapa ostaa uutta eläinainesta karjaan.

post image

Alkionsiirrolla nopeimmin tavoitteisiin

Alkionsiirto on hyvä tapa saada uutta jalostusainesta karjaasi, siinä on myös hyvä tiinehtyvyysprosentti. Alkioina on myynnissä paras eläinaines – harva myy parhaan vasikkansa, mutta moni myy parhaan lehmänsä alkioita.

Alkionsiirron suorittaa erikoiskoulutettu alkionsiirtoseminologi tai –eläinlääkäri.  Alkionsiirtoa varten vastaanottaja voidaan tarvittaessa puuduttaa. Siirto muistuttaa toimenpiteenä paljon siemennystä, mutta alkio viedään pitkälle kohdunsarveen. Sen vuoksi vastaanottajan on pysyttävä paikallaan siirron ajan. Avustajaksi tarvitaan vähintään yksi henkilö. Samassa karsinassa ei saa olla vapaana olevia eläimiä.

Kokonaisvaltainen palvelu alkionsiirtoihin

Faba tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua alkionsiirtoihin ja -huuhteluihin. Faban alkionsiirtoseminologit siirtävät alkioita joka puolella Suomea. Hyvä logistiikka ja kattava verkosto takaavat, että siirto onnistuu jokaisen työpäivänä.

Alkionsiirron tilaaminen

Tulevasta alkionsiirrosta on ilmoitetetaan Faban päivystykseen tai lähimmälle alkionsiirtäjälle viimeistään 4 päivää ennen siirtopäivää. Siirtoa edeltävä kiima kannattaa seurata loppuun ja sitten ottaa yhteyttä. Päivystyksittäin on eroja, tehdäänkö varsinainen tilaus siirtopäivänä vai riittääkö ennakkotieto.

Tilausta tehdessä on ilmoitetaaan

  • karjanumero
  • vastaanottajan korvanumero
  • alkionnumero
  • tieto alkion sijainnista

Karjanomistaja voi tarkistaa omistamiensa alkioiden tilanteen Jalostuksen verkkopalveluista.

Lisätietoa saa Faban alkionsiirtoseminologeilta sekä jalostusasiantuntijoilta. Kaikissa kysymyksissä voit aina ottaa yhteyttä myös omaan asiakasvastaavaasi.

Hyvän vastaanottajan valinta

Valitse vastaanottajiksi eläimiä, jotka todennäköisesti tiinehtyvät hyvin. Hiehot tiinehtyvät parhaiten.

Hyvän vastaanottajan vaatimuksia:

  • terve: voidaan pitää karjassa seuraavat 9 kk
  • kuntoluokka 2,5-4
  • munasarjatoiminta käynnistynyt
  • hieho siemennyskokoinen ja -ikäinen
  • lehmä palautunut poikimisesta (väh. 2 kk)
  • säännöllinen kiimakierto: siirto aikaisintaan toisen kiiman jälkeen

Vastaanottajan hoidon ja ruokinnan on oltava mahdollisimman tasaista. Ylimääräistä stressiä on syytä välttää. Mahdolliset olosuhteiden vaihdokset, kuten hiehojen siirrot parsiin, kannattaa tehdä jo vähintään kuukautta ennen suunniteltua tiineytystä. Näin eläimet ehtivät tottua olosuhteisiin ja kiimoja on helppo tarkkailla.

Aiheet

Toiminnot

Ajankohtaista

Faba logo
Faba logo